Informatie

Fitconsult hoofdstel en bit

Waarover wil je meer weten?

Werkwijze

Het kan soms voorkomen dat je even niet meer weet wat te doen. Je hebt het gevoel dat je niet verder komt in de training van je (jonge)paard, doordat je paard bijvoorbeeld ‘sterk’ aanvoelt in de aanleuning, je voelt vaker verzet, je paard kantelt het hoofd, heeft vaker de mond open, etc. 

Problemen
Deze problemen kunnen natuurlijk allerlei verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn een slecht passend hoofdstel en/of bit, tand-problemen, een slecht passend zadel of (over)compensatie. 

Dit zijn overigens maar enkele voorbeelden en redenen waardoor je paard bepaalde uitingen heeft, er kunnen er natuurlijk zoveel meer zijn, ze kunnen alleen helaas niet praten. 

Het consult
Tijdens een fitconsult wordt je paard of pony eerst nagekeken op de poetsplaats. Het is fijn als je paard of pony droog, schoon en zonder zadel of hoofdstel om klaar staat voordat we aan de check beginnen. Je huidige harnachement wordt gecheckt, niet alleen je bit en hoofdstel maar ik kijk ook je zadel na. Na de check kunnen we beginnen met fitten. We starten altijd eerst met eigen hoofdstel en bit, zodat ik kan beoordelen hoe de aan- en ontspanning en de beweging is met eigen harnachement.

Als je paard wat warm gereden is, kunnen we beginnen met wisselen van bitten, tot we hierin de beste keuze hebben gevonden. Vervolgens test ik nog kopstukken en neusriemen uit. Ik kijk per onderdeel welke druk je paard het prettigst vindt en zal zo het hele hoofdstel opbouwen op basis van de wensen van je paard. Uiteraard kun jij het design kiezen. 

Een bit- en hoofdstelfitting wordt gedaan TIJDENS het rijden. Duur kan variëren tussen 1,5-2,5 uur. 

Hulp nodig?
Omdat ik ervan overtuigd ben dat het hele plaatje moet kloppen om het hoogst haalbare uit onze prestaties te halen, kom ik je graag helpen met een volledig consult en advies, waarbij we samen puzzelen naar de beste combinatie! Voor meer informatie of speciale wensen kun je contact met me opnemen.

Wat kost het?

Tarieven

Tijdens een consult passen we zowel het hoofdstel als het bit. De ervaring leert dat beide onderdelen essentieel zijn voor een correcte aanleuning. Daarom kom ik niet enkel alleen voor het hoofdstel of het bit. 

Consult trens

Op locatie
125,-
 • Fitconsult & advies
 • Testen van verschillende bitten
 • Testen van verschillende hoofdstelonderdelen
 • Prijs is excl. hoofdstel & bit
Populair

Consult stang & trens

Op locatie
145,-
 • Fitconsult & advies
 • Testen van verschillende bitten
 • Testen van verschillende hoofdstelonderdelen
 • Prijs is excl. hoofdstel & bitten

Controle

trens of ophanging stang & trens
65,-
 • (Na) controle voor optimaal resultaat
 • Indien nodig passen we wat aan
 • Voor meer informatie over een (na) controle, neem gerust contact met me
  op!


Merken Bit

Fager

De bitten van Fager worden gemaakt in samenwerking met dierenartsen die de passie voor de welzijn van onze dieren delen. Fager merkte o.a. dat met een kleine aanpassing in de ontwerpen de gemiddelde prestatie veranderde in een geweldige prestatie. 

Zo zie je ook dat de bitten van Fager heel mooi gestroomlijnd zijn en kleine scharnierpunten hebben. Ik merk tijdens het fitten dat deze daarom ook anatomisch heel mooi in de mond liggen. Fager heeft een sweet iron lijn en een titanium lijn.

Prijzen Fager bitten
Prijzen (onderleg)trenzen variëren tussen de €60,- en €129,- en de dressuurstangen tussen de €140,- en €185,-.

Merken Bit

Neue Schule

De bitten van Neue Schule zijn van hoge kwaliteit en gemaakt van het materiaal Salox. Dit materiaal verwarmt zich snel naar de temperatuur van de mond, en zorgt dus voor een snelle acceptatie door het paard. Zo kun je een zacht, consistent contact verwachten.

Neue Schule is al decennia bezig met het door ontwikkelen van hun prachtige lijn bitten om zo de communicatie tussen paard en ruiter te verfijnen. Deze bitten zijn mooi van vorm, zijn wetenschappelijk (door)ontwikkeld en ook nog eens licht in gewicht. 

Prijzen Neue Schule bitten
Prijzen (onderleg)trenzen variëren tussen de €135,- en €205,- en de dressuurstangen zijn meestal €235,-.

Merken Bit

Sprenger

Sprenger levert al jarenlang een goede collectie aan bitten, welke zijn ontwikkeld vanuit de anatomie van het paard. Op deze manier blijft Sprenger zich ontwikkelen op gebied van materiaal, pasvorm, etc. 

Sprenger heeft een paar modellen die mooi aansluiten bij EQRoos. Deze zijn er dan ook om te testen tijdens een consult. 

Prijzen Sprenger bitten
Prijzen (onderleg)trenzen vanaf €45,- en dressuurstangen vanaf €200,-.

Merken Bit

Trust

De bitten van TRUST Equestrian worden in Nederland ontworpen en ontwikkeld. Alles is handwerk en met de juiste precisie afgewerkt. Trust staat o.a. bekend om hun prachtige Sweet Iron modellen, welke een zoete smaak afgeven en zorgen voor een betere acceptatie van het bit. EQRoos heeft een paar modellen van Trust in het assortiment en kan deze tijdens het fitten testen. 

Prijzen Trust bitten
Prijzen (onderleg)trenzen vanaf €95,- en dressuurstangen vanaf €150,-.

Hoofdstel merken

UNIQ Bridles

De hoofdstellen van UNIQ Bridles worden geleverd in losse onderdelen. Zo hebben we verschillende kopstukken, verschillende modellen -en hierin verschillende breedtes- neusriemen én verschillende lengtes bakstukken en keelriemen. Omdat ieder paard uniek is, ervaren ze allen ook andere druk vanuit een hoofdstel. We kunnen deze hoofdstellen per onderdeel opbouwen om het voor ieder paard optimaal comfortabel te maken.

Bij het testen van deze onderdelen beoordeel ik de aan- en ontspanning en de beweging van het paard, en verwissel ik de onderdelen steeds tot we de puzzel rond hebben.

De UNIQ Bridles zijn gemaakt van soepel Italiaans leder, zijn te verkrijgen in de kleur zwart en bruin en worden geleverd met een prachtige frontriem verfraaid met Swarovski®️ kristallen gemaakt door EQRoos. Ook deze kun je helemaal naar wens samenstellen! 

Prijzen UNIQ hoofdstellen
Vanaf €375,- voor een trens hoofdstel en €415,- voor een stang & trens hoofdstel. Beide worden dan standaard geleverd incl. frontriem verfraaid met Swarovski®️ kristallen en excl. teugels.

UNIQ Bridles